Robotiværksætter: 3 gode grunde til at bruge standarder

Robotiværksætter: 3 gode grunde til at bruge standarder

Hvorfor bør internationale standarder være en del af enhver robotproducents arbejde?

Robotiværksætter Lasse Kieffer, der var med fra starten i Universal Robots, sidenhen stiftede Purple Robotics og nu er at finde i virksomheden OnRobot, giver tre gode grunde til, at du som producent bør holde godt øje med internationale standarder på området.

 

1: Sikrer kompatibilitet

Brugen af standarder øger sandsynligheden for, at dit produkt kan sammensættes med andre produkter i de virksomheder, der installerer robotter. De internationale standarder gør simpelthen dit produkt mere kompatibelt. Det er med til at gøre produkternes marked større, da det fx kan fjerne praktiske årsager til, at dit produkt bliver fravalgt af virksomheder, som allerede har andre robotdele installeret.

Foto: OnRobot

Det kan sammenlignes med, at du går ned i en hvilken som helst butik og køber en stak A4-printerpapir. Det vil de fleste af os gøre uden at tjekke, om målene nu også passer til printeren derhjemme. Det ved vi, at de gør, og det skyldes standarder. Sådan er det også med robotter; når du har købt en robotarm, skal der skrues et stykke værktøj på for enden. Det værktøj passer, uden at kunden skal tjekke op på det, når produktet lever op til de internationale standarder på området. Man køber ikke en robotarm uden at skulle koble en robotapplikation på. Det er nødvendigt, at tingene passer sammen, og midlet til det er standarder.

 

2: Forbedrer sikkerheden

Ved at tage højde for og overholde internationale robotstandarder, når man udvikler sine produkter, giver man en garanti til sine kunder og samarbejdspartnere om, at produkterne lever op til et sikkerhedsniveau, der er anerkendt globalt. Det er med til at skabe tillid til dit produkt i markedet.

Nordisk analyse bakker op

Det samme fortæller en ny analyse om standarders indflydelse på nordisk erhvervsliv. Her angiver 85 % af de 1.179 adspurgte virksomheder, at standarder skaber tillid og tryghed blandt deres kunder. Desuden angiver 9 ud af 10, at standardisering vil være en vigtig del af deres fremtidige forretningsplaner.

 

 

3: Sparer tid og ressourcer

Industrirobotter har været på markedet siden 1970’erne, og vores viden på området er nået langt. Mange af de grundlæggende udfordringer fx i forhold til sikkerhed er allerede tænkt. Standarderne giver svar på kendte udfordringer og gør, at man som iværksætter ikke skal fokusere på at genopfinde den dybe tallerken. Det sparer tid og ressourcer, som i stedet kan bruges på innovation og udvikling.

Samtidig oplever vi en stor udvikling på området. Der bliver hele tiden udviklet nye typer robotter, fx til private hjem, hvor robotterne kan bruges til at ordne praktiske ting for os. På det område er vores viden mere begrænset, og det vil stille nye krav til sikkerheden, når vi inviterer robotterne inden for og helt tæt på vores hverdag. Ved at være med i udvalget, kan man præge de internationale standarder og være med til at definere markedets krav. Den indflydelse er en enorm fordel, da kravene dels kan skræddersys ens eget produkt og dels giver tidlig indsigt i den globale udvikling på området.

Hvilke robotstandarder findes der?

Ønsker du at se de robotstandarder, der findes, kan du se en liste her.

Du kan også starte med at se den oversigt, vi har samlet i artiklen 5 standarder du skal kende, når du arbejder med robotter.